Nuoruusiän kaihi (EHC) ja testatut koirat

Nyt Nuoruusiän kaihi (EHC) testin (HSF4) voi tehdä Suomessa Laboklin laboratoriossa ja Kennelliitto aloittaa tulosten tallennuksen jalostustietokantaan 15.2.2017 alkaen!
Laboklin on Kennelliiton yhteistyökumppani 10.2.2015 alkaen.

Suomen Bostonit – Finnish Bostons ry on ollut yhteydessä Laboklin laboratorion edustajaan ja nyt nuoruusiän kaihi (hereditary cataract (HSF4) testin voi tehdä Laboklin laboratoriossa.

Näytteen oton tekee aina eläinlääkäri joka ottaa koirasta verinäytteen testiä varten, näyte lähetetään Laboklin laboratorioon. 

Ohjeet testin ottoa varten.

Lähete viralliseen nuoruusiän kaihi DNA-tutkimukseen (HSF4) tulee tilata sähköisesti etukäteen Kennelliiton Omakoira-palvelusta ennen eläinlääkärin luo menoa. Eläinlääkäri ottaa koiralta verinäytteen, tallentaa tiedot Omakoira-palvelussa sekä toimittaa näytteen laboratorioon analysoitavaksi, joka tuloksen valmistuttua tallentaa sen sähköisesti.

Nuoruusiän kaihin varalta DNA-testatut koirat /
Dogs DNA-tested for juvenile cataract (EHC):

Tulosten selitykset / Explanation of the results:

Vapaa / clear = koira ei kanna nuoruusiän kaihia aiheuttavaa geeniä, eikä voi periyttää sitä jälkeläisilleen / dog doesn’t carry gene that causes juvenile cataract and cannot inherit it to it’s offspring

Kantaja / carrier = koiralla on yksi kopio nuoruusiän kaihia aiheuttavaa geeniä, jonka se voi periyttää jälkeläisilleen, koira ei kuitenkaan ole sairas / dog carries one copy of gene that causes juvenile cataract. It can inherit the gene to it’s offspring, but dog isn’t ill.

Sairas / ill = koiralla on kaksi kappaletta nuoruusiän kaihia aiheuttavaa geeniä, se periyttää geenin kaikille jälkeläisilleen ja se on sairas. / dog carries two copies of gene that causes juvenile cataract. It inherits the gene to it’s offspring and is ill.

HUOM! Jos haluat oman koirasi mukaan listalle, toimita sen testitulos joko skannattuna sähköisesti tai postitse yhdistyksen puheenjohtajalle: Tarja Hyvärinen, Iso-Nikulantie 342, 07190 Halkia tai pj(at)suomenbostonit.fi. Liitä mukaan julkaisulupa.

Lista koirista / list of the dogs:

26.2.2019 Päivitetty lista EHC-DNA testatuista