Parodontiitti voi vaivata myös bostoninterriereitä

Parodontiitiksi kutsutaan hampaan kiinnityskudossairautta. Se on yleinen koirilla, joille on päässyt kertymään hammaskiveä ja syntymään ientulehdus. Tulehduksen levitessä ensin ientaskuun ja lopulta leukaluuhun, hampaan kiinnityskudos vaurioituu ja polulta hammas irtoaa kokonaan.

Hammaskivi ja siitä aiheutuva ientulehdus syntyvät, kun hampaan pinnalle kertynyt bakteerimassa eli plakki kovettuu eikä sitä poisteta säännöllisesti. Säännöllinen hampaiden pesu, rustoluiden pureskelu ja tarpeen mukaan eläinlääkärin suorittama hampaiden puhdistus ovat ainoat keinot ennaltaehkäistä hammaskiven syntymistä. Plakin kertyminen ja hammaskivi on koirakohtaista eli jokaisen omistajan tulisi vilkaista koiransa suuhun säännöllisin väliajoin, mieluiten ainakin kerran viikossa.

Parodontiitti alkaa ientulehduksesta, joka hoitamattomana leviää ientaskuihin. Ikenet alkavat vetäytyä, jolloin hampaan juuri tulee esiin ja tulehdus pääsee etenemään entistä pidemmälle. Tulehdus vaurioittaa paitsi kiinnityskudosta, myös leukaluu vaurioituu ajan myötä. Lopulta hampaita irtoaa itsestään.

Parodontiitin oireita ovat:

  • Pahanhajuinen hengitys
  • Ärtyneet ikenet
  • Heiluvat tai löystyneet hampaat
  • Vaikea pureskella
  • Apeus, aggressiivisuus tai ärtyneisyys

Hammaskipujen huomaaminen voi olla hankalaa, sillä koira ei yleensä lopeta syömistä. Hampaiden irtoaminen tapahtuu vasta myöhäisessä vaiheessa. Eläinlääkärin tekemä hammastarkastus ja hampaiden putsaus myös ientaskujen osalta olisivat tärkeitä ennaltaehkäiseviä toimia. Ientaskuihin kertynyttä plakkia on mahdotonta huomata itse.

Bostoni onkin hyvä totuttaa hampaiden pesuun pienestä pitäen. Mukava kylkiasento, lasten hammasharja ja rutkasti pitkää pinnaa auttavat estämään hammasongelmien syntyä.